Hem Blogg Tivoli Köpenhamn – bästa nöjesparken för sydsvenskar

Tivoli Köpenhamn – bästa nöjesparken för sydsvenskar

av Fredrik Holmgren
0 kommentar
Tivoli Köpenhamn

Att inte Malmö, eller resten av Skåne, har en stor nöjespark där människor kan roa sig, gör inget alls. “Vad, vill inte sydsvenskar ha ett ställe likt Liseberg i Göteborg eller Gröna Lund i Stockholm där de kan ha kul?”, tänker du. Jomenvisst, men vi tar bara tågbron över sundet och hoppar av vid Köpenhamns central. Direkt vi kliver ut utanför stationsbyggnaden så ligger Tivoli där som ett smycke.

Snabba fakta om Tivoli Köpenhamn

Öppnades15 augusti 1843
Yta82717 m2
RankningNr 3 i Europa i antal besökare
Attraktioner26 st fasta plus säsongsrelaterade

Köpenhamns Tivoli – en plats för hygge

Danskans begrepp hygge betyder att ha det trevligt, roligt eller mysigt. Och det är precis det man har när man besöker Tivoli i Köpenhamn. Här har danskar och sydsvenskar haft hygge i 179 år! Det är längre än svenskarna kunnat roa sig på Gröna Lund eller Liseberg.

Tivoli i Köpenhamn är ett etablissemang som är fast förankrat i danskarnas och sydsvenskarnas hjärtan. Det är det givna stället dit man åker för att ha roligt med hela familjen, och det har man som sagt gjort länge. Lite äldre skåningar minns med nostalgi att de tidigare tog färjan från Limhamn till Dragör för att besöka Hovedstaden. Överfarten tog en timme och det var precis lagom tid för stekt rödspätta, en Tuborg till far och citronvand till resten av familjen.

Idag tar vi som sagt tåget över bron. Det går mycket fortare och man kliver av alldeles utanför Tivoli. Det är bara att gå tvärs över gatan så är man där. Rödspätta, Tuborg och citronvand kan man fortfarande få, på någon av alla de restauranger som finns inne på Tivoli.

Tivoli Köpenhamn – öppettider

Tivoli håller vanligen öppet från april till september. Sedan stänger man för allmänheten, för att kunna förbereda för de särskilda evenemang, dekorationer och begivenheter som erbjuds i samband med Halloween. Parken fylls då med pumpor, spöken, häxor och lyktor. En attraktion att speciellt rekommendera är Villa Vendetta, där man upptäcker den hemsökta källaren under H.C. Andersens slott.

Efter Halloween stänger parken igen, nu för att förbereda för jul på Tivoli. Inte mindre än 2 miljoner lampor förbereds för att lysa upp parken och de säsongsbetonade attraktionerna öppnas upp, såsom tomtetåget, den kinesiska lyktan och Toboggan run.

I år, 2022, har Tivoli öppet för Halloween mellan den 13 oktober och den 6 november. Jul på Tivoli äger rum den 18 november till 31 december.

Öppettiderna är kl. 11-23 alla dagar, utom fredagar och lördagar då det läggs till en timme extra på kvällen, så att parken stänger kl. 24. På julafton är det dock stängt. Besök gärna nöjesparken på sen eftermiddag och kväll om du vill få bästa wow-känslan för all belysning och dekorationer.

Biljetter och priser

Det finns lite olika varianter på biljetter och priser. Vilket som blir bäst för dig beror på hur ofta du besöker Tivoli och hur förtjust du är i att åka berg och dalbana och andra åkattraktioner:

  • Dagsentré: 145 DKK (65 DKK för barn 3-7 år, gratis under 3 år. På helger är priset 155 DKK)
  • Tivolipass: 379 DKK/år (obegränsad entré under ett år, två barn 3-7 år inkluderas)
  • Tivolipaket: 429 DKK (dagsentré med obegränsad tillgång till åkattraktioner plus extra features)
  • Åkpass: 245 DKK (obegränsad tillgång till åkattraktioner)

För paketet och passen finns det också en del tillval du kan göra om du önskar.

Hotell på Köpenhamns Tivoli

Förutom att det finns många hotell i Köpenhamn nära Tivoli, så finns det ett hotell som ligger inne i själva nöjesparken, Nimb Hotel. Det är ett fantastiskt vackert så kallat boutique hotel i orientalisk stil, med 38 stycken unikt dekorerade rum och sviter. Alla rum har utsikt över parken.

Tivoli äger dessutom ett hotell som ligger inom gångavstånd från parken, Tivoli Hotel. Om du bor där så har du inte bara nära till Tivoli utan även till alla andra sevärdheter och attraktioner i Köpenhamn, såsom gågatan Strøget, Rundetaarn, Glyptoteket och Nyhavn. Du kan boka ett hotellpaket som inkluderar inträde till Tivoli och rundtur i Köpenhamn. 

Du kanske också gillar