Hem Blogg Jan Rippe – mer än 40 år på scenen

Jan Rippe – mer än 40 år på scenen

av Fredrik Holmgren
0 kommentar
MANMAN1

Jan Rippe är komikern och sångaren i Galenskaparna och After Shave som blev Roger med hela svenska folket när TV-serien Macken sändes 1986. Trots att det är 40 år sedan de började framträda är Jan Rippe fortfarande i fin form och fortfarande aktuell på scenen.

Snabba fakta om Jan Rippe

Ålder67 år (född 26 april 1955)
FamiljFru och tre barn
Känd frånGalenskaparna och After Shave
Aktuell medScenföreställningar med Per Fritzell

Jan Rippe studerade elektroteknik men blev komiker

Jan Torbjörn Rippe föddes den 26 april 1955 i Mariestad i Västergötland. Han växte upp med mamma, pappa och en syster. Som ung tävlade Jan Rippe i simning. Han deltog i flera DM och SM. 

Jan Rippe studerade elektroteknik på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Det var där han lärde känna de andra i det som så småningom blev After Shave – en humoristisk barbershopgrupp. Gruppen bildades 1979 och bestod förutom Jan Rippe av Knut Agnred, Per Fritzell och Peter Rangmar. De studerade alla fyra på Chalmers.

After Shave och Galenskaparna började framträda tillsammans

På Chalmers lärde de även känna Anders Eriksson, som var en del av humorgruppen Galenskaparna. De övriga två i gruppen var Claes Eriksson och Kerstin Granlund. I början av 1980-talet gjorde de två grupperna ett samarbete, och bestämde sig snart för att slå sig ihop. Men eftersom de inte kunde komma på ett nytt namn så kallade de sig helt enkelt för Galenskaparna och After Shave.

I mitten av 1990-talet drabbades gruppmedlemmen Peter Rangmar av cancer, som ledde till att han dog. Efter hans död har gruppen After Shave behållit sitt namn och fortsatt sjunga och framträda utan sin saknade vän.

Jan Rippe har medverkat i en mängd filmer och föreställningar på scenen

Ett urval ur Galenskaparna och After Shaves långa lista över revyer, tv-serier och filmer kan till exempel se ut så här:

 • Skruven är lös – 1982
 • Cyklar – 1985
 • Macken – 1986
 • Stinsen brinner – 1987
 • En himla många program – 1989
 • Tornado – 1993
 • Lyckad nedfrysning av herr Moro – 1994
 • Monopol – 1996
 • Alla ska bada – 1997
 • Jul jul jul – 2000
 • Falkes fondue – 2004
 • En kväll med After Shave och Anders Eriksson – 2009–2011
 • 30-årsfesten – 2012–2014
 • Spargrisarna kan rädda världen – 2015–2016

Roger i Macken och Pumba i Lejonkungen

Jan Rippe blev rikskänd för rollen som Roger i Macken. I Disneys Lejonkungen gör Jan Rippe den svenska rösten till vårtsvinet Pumba. Andra välkända roller han gjort i gängets revyer och filmer är till exempel Kenneth Aalborg – experten på sprit, som tipsar om julgrogg och annat – i En himla många program. Han har gestaltat Goja – en udda figur som berättar vitsar utan poäng. Och Jolo med banlonpolon som setts i såväl Cyklar som Kabaré Kumlin och Falkes fondue.

År 2006 medverkade Jan Rippe som OS-tittarombudsman i Sverige Televisions sändningar från Olympiska vinterspelen i Turin.

Galleri i Smögen

Jan Rippe är sedan år 1988 gift med Elisabeth Seth Rippe. De har tillsammans tre söner som idag är vuxna: Carl Johan, Wilhelm och Jakob Rippe. 

Jan Rippe och han fru Elisabeth bor i Långedrag och i Smögen, där de har sommarhus. I Smögen driver de tillsammans ett galleri som framför allt ställer ut Elisabeths konst. Jan Rippe själv sitter oftast utanför. Tar betalt och pratar med dem som kommer förbi.

Livet förändrades när Jan Rippe blev sjuk

I september 2009 blev Jan Rippe hastigt sjuk. Plötsligt och oväntat drabbades han av en hjärtinfarkt och blev inlagd på sjukhuset en tid. Trots att han levde relativt sunt drabbades han, troligen på grund av den ärftliga faktorn. Jan Rippe bestämde sig då för att leva ännu sundare. 

Idag tränar han och äter sunt och kunde för några år sedan sluta med medicinerna han tog för att förebygga en ny hjärtinfarkt. Som 67-åring tycker han att är i bra form och tycker fortfarande om att framträda, något han sagt i intervjuer under hösten 2022.

Jan Rippe är fortfarande aktuell på scenen

I november 2022 kunde den som ville avnjuta julbord på Hamburger Börs i Stockholm och samtidigt skratta åt Jan Rippe och Per Fritzell. Galenskaparna och After Shave hade nämligen 40-årsjubileum under 2022. I parets julshow, Mumma – en galen jul, fick gästerna se glimtar från de 40 åren.

Tidigare under hösten 2022 firade hela humorgänget i Göteborg. Dock inte med någon stor show, men med filmvisning och samtalskväll. Flera av medlemmarna i det tidigare så aktiva gänget har numera problem med hälsan och är inte lika aktiva som Jan Rippe.Du kanske också gillar