Hem Blogg Pinchos: den roliga matcirkusen från Sverige

Pinchos: den roliga matcirkusen från Sverige

av Patrik Lind
0 kommentar
Pinchos: den roliga matcirkusen från Sverige

Pinchos är ett spännande restaurangkoncept baserat på en svensk originalidé från Göteborg 2012. Med en färgstark interiör med showkänsla, rätter och drycker inspirerade av platser runt om i världen och en underhållande och mystisk atmosfär har restaurangerna snabbt vunnit popularitet.

Några snabbfakta:

NamnPinchos
Typ av restaurangTapas
TemaCirkustema
KonceptMan beställer tapasrätter via appen

Idag har Pinchos 71 restauranger i fyra länder och är mitt uppe i en blomstrande expansion. Men med tillväxten kommer också utmaningarna. För Pinchos innebar detta att se till att alla nyanställda fick rätt förutsättningar för att snabbt kunna komma igång i sina nya roller.

Vad är pinchos?

Du kanske har ätit på Pinchos nyligen. Du kanske frågar dig själv vad pinchos egentligen är? Pinchos är en utsökt spansk maträtt, liksom de välkända tapas, som ofta beställs i kombination med en kall öl. Basen är en brödskiva. Denna skiva toppas med något, till exempel spansk skinka, tortilla eller fisk. Det finns många olika pålägg och de gör mycket speciella skapelser.

Pinchos (eller pinxtos) kommer ursprungligen från norra Spanien, Baskien. Städer som Bilbao och San Sebastian är kända för det antal pincho-barer de har.

Lunch i Spanien är dagens huvudmåltid. Pinchos äts ofta som middag. Efter jobbet går folk till baren med vänner och tillbringar kvällen där med en pincho och en drink. Ibland serverar de dig pinchos, men oftast hittar du dem på bardisken. Du kan få en tallrik och plocka dina egna.

Vanligtvis är pinchos spetsade med en tandpetare. Detta är för att hålla ihop brödet med toppingen. Du bör behålla tandpetarna medan du äter. Man räknar ut totalpriset utifrån antalet och storleken på tandpetarna du har.

Konceptet bakom Pinchos

Tillbaka till svenska Pinchos. Konceptet bakom Pinchos är spännande; allt går via en app.

När du laddar ner appen från Pinchos har du flera alternativ. Du kan boka ett bord, se menyn och dryckesmenyn i detalj, beställa online och till och med betala (om du har ett kreditkort). Du fyller i ditt bordsnummer, bestämmer dig för vilka rätter och drycker du vill beställa och får besked när de är klara att hämta.

Ingen bordsservice

Det finns ingen servering på den här restaurangen. Du beställer online via appen, får ett meddelande när det är klart och går sedan och hämtar din mat och dina drycker i köket eller i baren. Precis som det var med riktiga cirkusar 1920, åtminstone utan de digitala elementen. Om något är oklart finns det alltid personal i närheten. Du kan känna igen dem på cirkusdräkten som de bär.

Pinchos meny

På Pinchos är konceptet att du väljer flera små rätter och kombinerar dem eller delar dem med dina vänner. I grund och botten väljer du rätter i tapasstorlek från en stor meny som serveras på Pinchos Nations signaturplanka. Eftersom rätterna är mindre i storlek får du lätt plats med 5-6 stycken.

Du kan vanligtvis hitta något för alla med alla matpreferenser eller intoleranser. Dessutom är Pinchos stolta över att vara innovativa och kreativa och skakar om på menyn och introducerar nya rätter kontinuerligt.

Några exempel på maträtter du hittar på menyn hos Pinchos är följande:

  • Sourcream & onion burgare
  • Souvlaki
  • Halloumi fries
  • Oxfilé och tryffelpasta
  • Kebabrulle
  • Crispy pork bao
  • Fish’N’Chips
  • Skagenröra

Drycker och drinks på Pinchos

Naturligtvis följer även drinkarna det cirkusliknande Pinchos Nation-konceptet, vilket innebär att de är pittoreska och välsmakande. Du kan välja mellan olika drycker: söta, sura, bittra, kalla, varma, friska, fruktiga och med eller utan alkohol. Dryckesmenyn uppdateras för att passa säsongen, och bartenderna är välskolade i sitt hantverk.

Betala i appen

På Pinchos Nation behöver du aldrig vänta på service. Beställ bara via appen och du får ett meddelande när beställningen är klar för avhämtning.

Franchise

Pinchos Nation är en franchise med cirka 70 enheter som öppnats sedan 2012. Förutom i Sverige där franchisen har sitt hemland, kan du nu hitta restauranger i Norge och Danmark.

Pinchos restauranger i Sverige

I dagsläget finns Pinchos runt om i Sverige. Nedan hittar du några av de större restaurangerna.

Du kanske också gillar