Hem Blogg Hur mycket får jag tillbaka på skatten?

Hur mycket får jag tillbaka på skatten?

av Fredrik Holmgren
0 kommentar
TAX

I Sverige betalar vi in skatt vid källan. Om du är anställd, drar arbetsgivaren av en preliminär skatt. Den beräknas med utgångspunkt från din bruttolön. Den preliminära skatten betalar arbetsgivaren in till Skatteverket. Din preliminära skatt innefattar både kommunal och statlig skatt. 

De flesta betalar kommunal skatt. För att betala statlig skatt måste du ha en bruttolön som överstiger en viss brytpunkt. Förutom skatt på lön, kan du ha inkomst av kapital. Men du kan också ha avdrag för räntor och kapitalförluster. 

Var ser jag hur mycket jag får tillbaka på skatten?

Skatteverket får in dina uppgifter från arbetsgivare, banker och kreditinstitut. De gör en preliminär deklaration baserat på de uppgifter som kommit in. En förifylld deklaration skickas till dig. Har du digital e-legitimation kan du logga in på Skatteverkets hemsida i början av mars månad och se din deklaration. På den kan du se hur mycket du får tillbaka på skatten, förutsatt att du inte kommer att behöva ändra uppgifterna.

Du kan naturligtvis också ha betalat in för lite i preliminärskatt. Då får du istället betala in restskatt i slutet av året.

Du kan rätta uppgifterna i Skatteverkets förifyllda deklarationsblankett. När det är gjort, skriver du under deklarationen och skickar in den. Tidpunkten för skatteåterbäring beror på när du skickat in din deklaration. Tidigast betalas skatteåterbäringen ut i början av april. 

Kan jag själv räkna ut hur mycket jag får tillbaka på skatten?

Det kan du. Ta fram en tom deklarationsblankett. Fyll i de uppgifter som är relevanta för dig. Du får kontrolluppgift om din inkomst från arbetsgivare med hur mycket preliminärskatt som är inbetald till Skatteverket. Kommunalskatten i din kommun tar du reda på. Kolla om du når över brytpunkten för statlig skatt. I så fall räknar du ut den med hjälp av tabeller från Skatteverket. Det finns en del grund- och jobbskatteavdrag att ta hänsyn till. Om du är medlem i svenska kyrkan får du betala kyrkoskatt. Du betalar också Public Service-skatt. 

När du fyllt i blanketten ser du hur mycket skatt du skall betala. Stäm av beloppet mot din inbetalda preliminärskatt. Nettobeloppet blir antingen restskatt eller skatt att få tillbaka.

Hur mycket får jag tillbaka på bilskatten?

Ingenting! Din belöning är att du bland annat får utnyttja vägnätet.

Egen skatteberäkning

Att i förväg räkna ut hur mycket du får tillbaka på skatten 2022, är klokt. Om du riskerar att få restskatt, kan du göra en extra inbetalning. Ser du att arbetsgivaren drar för mycket i preliminärskatt, kan du begära jämkning hos Skatteverket. 

Du kanske också gillar