Hem Blogg Hur många människor finns det i världen?

Hur många människor finns det i världen?

av Fredrik Holmgren
0 kommentar
people

Att världen är stor är det nog ingen som motsätter sig. Med över 100 länder och en omkrets på över 40 000 kilometer kan det ibland kännas hisnande. Man brukar säga att varje människa är unik. Men hur många människor finns det i världen? Kan alla verkligen var unika?

När det här skrivs, år 2022, bor det 7,9 miljarder människor på jorden. Det är väldigt, väldigt många. En miljard är tusen miljoner. En miljon är tusen gånger tusen. Ofantliga summor. Givetvis har jordens befolkning inte alltid varit så stor. Tillväxten har ökat stadigt under åren, samtidigt som sjukdomar, svält och världskrig har gjort att befolkningen minskat under vissa år. Forskare spår att världens befolkningsmängd kommer att överstiga 9,8 miljarder redan år 2030.

Historiska siffror

För att få en bättre bild av hur snabbt befolkningen har ökat de senaste åren kommer här en liten sammanfattning. Under 1800-talets början var jordens befolkning bara 1 miljard. Den industriella revolutionen, bättre levnadsvillkor och bättre sjukvård gjorde sedan att befolkningsökningen verkligen tog fart. År 1930 hade befolkningen fördubblats och var alltså uppe i 2 miljarder.

Men vad visar lite mer nutida siffror? Här presenteras ett urval:

  • Hur många människor finns det i världen 2013? 7,1 miljarder människor. 
  • Hur många människor finns det i världen 2014? 7,2 miljarder människor. 
  • Hur många människor finns det i världen 2015? 7,3 miljarder människor.

Ökningen ser kanske inte så stor ut när siffrorna presenteras på det här sättet, men det är alltså en ökning med 100 miljoner människor per år. Hundra miljoner! Det är tio gånger så många som hela Sveriges befolkning.

Du kanske också gillar