Hem Uncategorized Nya tidens hälsocentrum – e-hälsomyndigheten

Nya tidens hälsocentrum – e-hälsomyndigheten

av Patrik Lind
0 kommentar
Hälsomyndigheten

I vår digitaliserade tidsålder är det mesta baserat på elektronisk kommunikation. Ett företag, en organisation eller en myndighet existerar knappt om det inte finns en hemsida, ett Facebook-konto och gärna Twitter och Instagram.

År 2014 hakade Socialdepartementet på trenden genom att starta en ny myndighet, e-hälsomyndigheten. Myndigheten ska ta hand om e-hälsa, alltså hälsofrågor som på något sätt hanteras digitalt. 

Namnet e-hälsomyndigheten låter som vilken tråkig byråkratisk instans som helst, och det är den kanske. Men tråkig betyder inte oviktig. Tvärtom, tack vare e-hälsomyndigheten är vårt liv oändligt mycket lättare nu än tidigare! E-hälsomyndigheten ser till att vi kan ta hand om våra hälsofrågor på nätet. Vi kan få rådgivning i hälsofrågor på distans. Vi kan hantera våra recept på Internet och inte minst, vi kan få elektroniska intyg – som vaccinpass. 

E-hälsomyndigheten och e-recept

E-hälsomyndigheten och e-recept

Är det något inom e-hälsomyndighetens tjänster som de flesta använder (förutom vaccinpass) är det e-recept. Gick man till läkaren för ett par decennier sedan, fick man receptet utskrivet på en liten papperslapp som man fick ta med sig till apoteket.

Hur sedan apotekarna kunde tolka vad som stod på lappen är helt obegripligt, för är det någon fördom som stämmer så är det att läkare inte kan skriva läslig handstil!

Men lapparna försvann och plötsligt gick recepten direkt till apoteken. Utvecklingen gick i rasande fart och idag kan man läsa av sina recept, se när de går ut och enkelt förnya dem genom några knapptryckningar. Det är nog inte många som saknar läkarnas obegripliga receptlappar. 

En annan fördel med elektroniska recept är att allt är samlat i recepten. Man kan länkas vidare till FASS för att kolla upp något specifikt om just den medicin man använder, eller kolla upp vilken dos man har eller har haft tidigare. Man behöver inte längre hålla så många saker i huvudet, allting finns samlat i molnet när man behöver det!

E-hälsa – Läkare på distans och AI

E-hälsa - Läkare på distans och AI

På de allra senaste åren har en ny trend inom e-hälsa slagit igenom – läkarbedömningar på distans. Idag finns det en hel uppsjö av olika lösningar på läkarbesök på distans. Läkarbesök på telefon har funnits länge och det fungerar bra vid till exempel uppföljning av sjukdomar. Men vid de första besöken måste läkaren känna och titta på en för att ta reda på vad man lider av. Det kräver mer än bara en telefon. 

Lösningen har kommit med videosamtalen. Nu kan man ringa upp läkaren, prata öga mot öga och filma delar av kroppen som läkaren behöver bedöma. För en del besvär fungerar det alldeles utmärkt och sparar mycket tid för både sjukhus och patient. 

Precis som med e-recept är det få som protesterar mot läkarbesök på distans. Det är bekvämt och riskfritt. Däremot är många fortfarande tveksamma till att få hjälp av en AI-läkare, alltså en läkare som egentligen är ett datorprogram (artificiell intelligens). Det är nästan skrämmande hur avancerad AI-tekniken har blivit. I vissa fall går det inte att avgöra om man får hjälp av en människa eller AI när man ringer för rådgivning i till exempel bankärenden! 

Datorprogram kan vara oslagbara på att hitta sjukdomstillstånd, men många vill träffa en människa i alla fall. Är det omvårdnaden man söker, eller är vi bara ovana vid den nya tekniken?

Med blick mot framtiden

Oavsett om vi tycker om att AI är inblandade i vården eller inte, så kommer e-hälsa som fenomen att växa. Det kan vi vara helt säkra på. Smidigheten och snabbheten med att kommunicera via Internet har slagit igenom i alla verksamheter och med covid-pandemin lärde vi oss att distansmöten fungerar utmärkt så fort vi lärt oss nya rutiner. 

Satsningen på e-hälsomyndigheten har varit lyckosam. Många tjänster som e-recept och vaccinpass används av de flesta människor idag. Det är spännande att tänka på hur vår e-hälsa ser ut i framtiden. Redan idag sker viss övervakning av diabetes och hjärtpatienter på avstånd. Kan det byggas ut så alla har en viss uppsättning mätinstrument som sedan används när vi behöver träffa läkaren på ett videosamtal? Man kanske tar på sig en blodtrycksmanschett med inbyggd termometer och blodgasmätare samtidigt som läkaren kontaktar en AI för rådgivning.

Eller är morgondagen e-hälsa att vi träffar vår läkare som en avatar i en virtuell värld? Flera försök med virtuell verklighet har gjorts och gått halvbra, är det snart dags för det stora genombrottet? Den som lever får se, och med god e-hälsa så lever vi länge!