Hem Blogg Topp 3 mest populära onlinespelen

Topp 3 mest populära onlinespelen

av Patrik Lind
0 kommentar
Hur betalar man en faktura

Vem älskar inte ett fängslande, spännande och stimulerande spel i mobilen? Speciellt när hösten närmar sig, temperaturerna sjunker och soffan ser lite extra inbjudande ut. Så vilka är egentligen de mest populära onlinespelen, vad går de ut på och hur många är det egentligen som spelar dem? Läs vidare för att få en utförlig lista över världens topp 3 onlinespel. Kanske hittar du rent ut av en ny favorit?

 

Svenskarnas spelvanor

Världen över går miljontals människor online för att spela sina favoritspel varje dag med allt från klassiska strategispel och Candy Crush till roulette och kortspel online. Det är ingen hemlighet att även genomsnittssvensken använder mobilen mer och mer – faktum är att nio av tio dagligen använder internet, att en majoritet är aktiva på sociala nätverk och att så många som vart femte par träffades på nätet!

När det kommer till själva nöjesspelandet online har hälften av alla i befolkningen någon gång provat på spelformen, och bland de som är födda på 00-talet umgås tre av tio med kompisar de träffat i spelvärlden som de aldrig sett i verkliga livet. Det råder med andra ord inget tvivel om hur stor roll mobilen och online spelande har i mångas vardagsliv, men vilka är egentligen de mest populära onlinespelen?

 

  1. PUBG – över 100 miljoner aktiva spelare

Denna förkortning kan framstå som rena grekiskan för den som inte är insatt i spelvärlden, men Player Unknown’s Battle Grounds älskas av över 100 miljoner aktiva spelare världen över. Spelet som lanserades 2018 klättrade sakta men säkert mot toppen till att bli det mest spelade och nedladdade för både iPhone och Android.

Enkelt förklarat är detta ett överlevnadsspel a la The Hunger Games som inleds med att deltagarna hoppar ut med fallskärmar över spelkartan. Därefter tar man sig som spelare framåt genom att samla mat och vapen, plundra, hitta medicinkits och i princip göra vad som helst för att vara den sista överlevande spelaren. Detta kan bli en långdragen procedur då man kan vara upp till 99 spelare i ett spel. Några av framgångsfaktorerna bakom detta omåttligt populära koncept är grafiken och den verkliga situationen där en karta och ett uppdrag tilldelas samtidigt som fiender och faror gömmer sig i buskarna.

 

  1. Minecraft – över 95 miljoner aktiva spelare

Även nästa spel på listan är ett överlevnadsspel. Detta sandlåde-koncept lanserades 2009 och var under ett tag världens näst mest populära spel, endast trumfat av Tetris. Minecraft kan ses som ett digitalt Lego – som spelare styr man sin figur fritt i ett land uppbyggt av 3D-block som kan tas isär och omplaceras.  Målet är att överleva genom att exempelvis bygga sitt campus och säkra tillgång till mat och andra nödvändigheter. Spelet är otroligt fritt och låter användaren skifta mellan fem olika lägen: Survival, Creative, Hardcore, Adventure och Spectator. Survival-läget är tveklöst det mest populära där den slumpmässigt utplacerade spelaren måste samla supplies, hugga ner träd och bygga skydd under dagen för att vara redo för nattens faror och utmaningar.

En av anledningarna till att spelet är så otroligt populärt är dels att det är intuitivt och kan spelas av användare i alla åldrar. Statistiken visar även att tidigare spelare väljer att återkomma till spelet om och om igen – tillskillnad från nya hypade spel som ser en användarboom som därefter snabbt falnar.

 

  1. Fortnite Battle Royal – över 45 miljoner aktiva spelare

Så länge du inte levt under en sten har du med största sannolikhet hört talas om Fortnite, i alla fall till följd av ”flossing”-dansen. Spelet har många likheter med PUBG då även detta är ett överlevnadsspel med 100 personer som släpps ut från en flytande stridsbuss på ett stort område eller en ö med målet att bli den sista överlevaren. Spelet är en kamp både mot de andra spelarna, men även mot klockan då området spelarna vistas på sakta krymper. Hamnar du utanför blir du automatiskt eliminerad. Spelets gång är som en kapplöpning där deltagarna måste göra sitt bästa för att samla vapen, mat och resurser samtidigt som de håller sig inom den krympande spelzonen och undviker eller slåss mot andra spelare.

Fortnite har med andra ord samma underliggande succékoncept som PUBG, men får en egen, unik twist tack vare den färgglada grafiken och temat med dess humoristiska touch.

 

Onlinespelandets betydelse

Det släpps ständigt nya spel på marknaden, och kommande innovationer i samma kaliber som de tre spelen i denna artikel kommer med största sannolikhet att bli minst lika populära som sina föregångare. Onlinespel är lätta att få tag på, och i många fall gratis. De är även enkla att förstå, roliga och tillräckligt utmanande för att fånga vårt intresse och ses av många som en chans till att koppla av och ta det lugnt efter en lång dag. För den yngre generationen utgör de dessutom en betydande social aspekt som är svår att bortse från och som i sin tur ger ett mervärde till konceptet med spelande online.

 

 

Du kanske också gillar